Zeven tips voor een duurzamer leven

Vorige week dinsdag waren we op ons groenst: we praatten een hele avond over duurzaam leven. Wat is het, wat kun je meer doen en wat minder? Stefanie Schuddebeurs van Initiatives of Change leidde ons langs deze moeilijke vragen en liet ons om te beginnen op een groene lijn staan: ‘Hoe groen ben jij?’. Nog niet zo makkelijk, want je doet misschien wel je best, maar hoe groen maakt je dat en is dat beter dan hoe de rest het er vanaf brengt?

Gelukkig was ook Julia IJsselmuiden van Contronics Dry Misting er, die ons vertelde op welke manieren zij probeert duurzaam te leven. Volgens haar definitie draag je met sociaal (vrijwilligers)werk ook een steentje bij. Maar het belangrijkste inzicht was dat duurzaam leven ook iets lichts kan zijn. Wie had dat gedacht! Want eerlijk is eerlijk, stiekem had ik mij toch voorbereid op zuchten, steunen en nog meer dingen die ik van mijzelf moet laten of juist moet doen.

Hoe dan zal je denken? Hier volgen zeven tips!

 1. Tel alleen de dingen die je goed doet, geef dat punten. Geen punten aftrekken voor wat je niet doet dus. Maak een ‘punten-scoor-lijstje, niet een ‘maak-jezelf-af-lijstje’!
 2. Zie het als een ontdekkingstocht om dingen anders te gaan doen. Heb er plezier in, zie het als een leuke uitdaging om het binnen de grenzen te redden en anderen te inspireren.
 3. Focus je op drie dingen die jij wilt doen om duurzamer te leven, bijvoorbeeld: minder vliegen (Julia heeft met zichzelf de afspraak om binnen Europa met de trein te reizen en buiten Europa een keer in de twee jaar te vliegen), zoveel mogelijk tweedehands kopen en letten op voeding (Julia eet minder vlees en koopt lokaal en passend bij het seizoen – de app Groente-en Fruitkalender is hierbij een handige hulp!). Dit is een voorbeeld, kies zelf uit wat haalbaar voor jou is.
 4. Word maatje van iemand. Zo draag je zorg voor mensen om je heen, ook dat is duurzaam leven. Kijk goed wat je zelf aan kunt en wat je ligt. (Bijvoorbeeld bij Stek Den Haag, daar zijn vijf verschillende maatjesprojecten waar je uit kunt kiezen. Ook de site maatjesgezocht is een goede hulp in het zoeken van een project dat bij je past.)
 5. Ga werken in een werkveld waar je meer inzicht krijgt op het waarom van processen en waar je verschil kunt maken.
 6. Blijf vriendelijk, helder en geduldig naar anderen toe. Als jij erg je best doet, kan het wel eens moeilijk zijn een boze blik in te houden als iemand anders doodleuk plastic boodschappentassen blijft kopen, of heel veel vlees eet. Begrijpelijk, maar als het even kan: in de plooi houden je gezicht! Alleen zo kun je een boodschap overbrengen.
 7. Houd jezelf voor: je hebt elke dag een nieuwe kans! 🙂

Als bonus nog tips om te lezen, luisteren of kijken.

Boekentips

Tips voor websites en artikelen

 • Lees dit artikel eens over milieu bewust eten met praktische tips, ingebed in achtergrondinformatie.
 • Check hier je voedselafdruk.
 • Op deze website kun je zien wat een vlucht doet met CO2 uitstoot en hoe je dat kunt compenseren.
 • En in deze blog wat praktische tips.

Tips voor podcasts en docu’s
Met dank aan Tristan, een van de deelnemers, en zijn aanbeveling ze niet allemaal achter elkaar te kijken!

 • HOME, natuurdocu over onze planeet en impact van de mens.
 • Anthropocene (trailer), net als HOME, maar nog meer over de irreversibele aantasting. 
 • Food Inc., Amerikaanse docu over het voedselsysteem (intensieve landbouw/veehouderij)
 • Cowspiracy (trailer), Amerikaanse docu over veehouderij.
 • Seeds of Freedom, docu over zaden, en de macht van enkele bedrijven over ons voedsel
 • Boeren met Toekomst, Nederlandse docu over drie ‘natuur’ boeren.
 • Dominion (trailer), over onze omgang met dieren.
 • Soyalism, over de geïndustrialiseerde soya- en varkensvleesproductie.
 • Fillet Oh Fish, over kweekvis.

Tot slot: op 27 maart ben je bij Initiatives of Change welkom om vegetarisch te koken en eten onder leiding van de koks van Conscious Kitchen; er zijn nog een paar plekken beschikbaar!

Door: Dorinde IJdo

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.