Om op te kauwen

De kersverse huisfilosoof van de Zinzoekers slingert elke maand wat filosofie jullie kant op over het zoeken naar zin. Deze keer: het verlangen van Diogenes.

Zoek je naar rijkdom, liefde, roem of macht? Voor Diogenes, een oude Griek, had dit geen zin. Hij geloofde dat het goede leven alleen te vinden was in de kleine verlangens. En dus leefde hij op straat in een grote kruik, bezat hij nagenoeg niets en zelfs toen Alexander de Grote bij hem langs kwam, vroeg hij hem simpelweg om een stapje opzij te zetten, want hij blokkeerde zijn zon.

Radicaal? Misschien wel, maar zijn geloof in een goed leven lag wel op één lijn met zijn verlangens. De Engelsen hebben een woord gevonden voor deze combinatie van belief en desire: besire.  Misschien een mooi woord om in je achterhoofd te houden wanneer je weer eens meedoet aan thema-maanden als Dry January of Stoptober, of wanneer je gaat vasten in de veertig-dagen-tijd. In plaats van iets juist minder te verlangen, verlang een maand naar meer van iets, iets waar je echt in gelooft. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.