Om op te kauwen

De huisfilosoof van Zinzoekers slingert elke maand wat filosofie jullie kant op over het zoeken naar zin. Deze keer: filosoferen in virustijden.

Aangezien iedereen nu op zijn eigen zolderkamer opgesloten is, lijkt het niet meer dan logisch dat er de komende maanden allemaal nieuwe zolderkamerfilosofen bij zullen komen. Want als de live blog van de NOS niets nieuws meer vertelt, Netflix leeg gekeken is en alle slechte coronafilmpjes en memes in whatsapp wel langsgekomen zijn, kunnen we haast niet anders dan nadenken over de vragen van het leven. Maar dan is de vraag: wat voor filosofieën komen er uit die zolderkamertjes in een tijd van wereldwijde besmetting?

Wanneer we de bioloog Richard Dawkins mogen geloven, dan hangt dat helemaal af van de boeken en artikelen die we lezen. Al in de jaren zeventig bedacht hij dat ideeën zich verspreiden als een virus. Ze gaan van persoon op persoon, van generatie op generatie, en de meest besmettelijke ideeën overleven de geschiedenis. Zo’n virus-idee noemt hij een meme, inderdaad dezelfde als onze internet-memes.
Vergelijkbaar met onze genen als biologische informatie draagt een meme dus culturele informatie met zich mee. God is voor Dawkins een meme, maar ook het kapitalisme, naastenliefde, logo’s, internet-memes natuurlijk en zelfs spreekwoorden zijn besmettelijk.
Een interessant idee, want dit betekent ook dat de meeste van jouw eigen ideeën niet van jezelf zijn. Je bent besmet met bepaalde memes, waarschijnlijk omdat je niet genoeg afstand hebt gehouden.

Dus zit je de komende maand nog op je zolderkamer? Maak een lijst van je ideeën en probeer te achterhalen wie jou heeft besmet. En ben je ontevreden met een paar van deze gedachten, zijn ze eerder ziekmakend dan goed voor je? Misschien is het dan tijd om immuniteit op te bouwen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.