Leven zonder doel

De huisfilosoof van Zinzoekers slingert elke maand wat filosofie jullie kant op over het zoeken naar zin. Deze keer: ‘leven zonder doel’.

Nu we langzaam inzien dat we niet terug kunnen naar de tijd van voor de crisis, missen we een duidelijk doel om op te koersen. Er is geen datum waarop alles weer terug bij het oude is, geen helder stappenplan. Er is alleen een spoorboekje voor de komende paar maanden. De toekomst is abstracter geworden, onduidelijker. Maar is het daarmee ook zinlozer geworden?

Misschien is het antwoord op deze vraag te vinden bij de abstracte schilder Claude Monet. Toen hij zijn beroemde werk Waterlelies schilderde, schilderde hij gek genoeg geen waterlelies, maar alleen wat hij zag. Zelf legt hij het zo uit: “Vergeet dat je objecten ziet – een boom, een huis, een veld, of iets anders. Denk alleen: hier is een klein vierkantje blauw, hier een streep roze, hier wat geel, en verf het zoals het er precies uitziet voor jou, de precieze kleur en vorm.” Monet schilderde dus geen objecten, maar abstracte kleuren en vormen, zonder duidelijk doel voor ogen. Omdat hij wist dat hij daarmee de schoonheid van wat hij zag, het beste vast kon leggen. 

Voor ons betekent dit dat wanneer we samen de blauwdruk van de toekomst schetsen, we misschien niet zo snel moeten willen weten waar het heen gaat, wat het doel is. Kijk als Monet naar het waardevolle van wat je nu kunt zien, en leg het vast. In de hoop dat daar de mooiste kunst uit voortkomt.  

Tip! Je zou dit zelfs letterlijk kunnen doen: duik je kast in voor verf of potloden en schetsen maar! Deel je kunstwerk (als je dat wilt natuurlijk) op instagram @zinzoekers070 of mail naar chris@zinzoekers.nl

Claude Monet (1840-1926), Waterlelies, linkerpaneel van ‘Groene reflectie’, 1920-26, olieverf op doek, hoogte 197 cm, Musée de l’Orangerie, Parijs

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.